O Podgorici i Crnoj Gori

Crna Gora, biser Mediterana, jedinstvena u svim pogledima, nalazi se na jugu Jadranskog mora.

Pored svojih magičnih planina, je takođe poznata zbog veličanstvenih 117 plaža, koje odišu ljepotom Jadranskog mora.

08 fotoS5

Ime ove zemlje potiče od dvije riječi, "crna" i "gora", zbog pokrivenosti velike površine četinarskim šumama i datira iz 15. vijeka.

Crna Gora, kao turistička zemlja, poslednjih par godina je uvijek na listi najljepših destinacija za posjetiti (pogotovo Kotor, koji je pod zaštitom UNESCO-a).

Iako broji svega 670 000 stanovnika, obiluje veoma bogatom istorijom i tradicijom.

01 foto 4

"Na rođenju naše planete, najljepši susret kopna i mora desio se sigurno na crnogorskom primorju", kazao je legendardni engleski poeta, lord Bryon o Crnoj Gori.

Zvanična valuta je euro.

Podgorica je glavni i najveći grad Crne Gore, sa populacijom od 204.877 stanovnika. Predstavlja administrativni, ekonomski, kulturalni i obrazovni centar zemlje, koji je podignut na obali pet rijeka. Posjeduje odličnu konekciju sa ostalim gradovima, kako sjevera tako i juga. Ime datira još iz 1326. godine.

05 fotoS1

Većina grada je bila uništena tokom Drugog svjetskog rata, tako da je Podgorica relativno novi, savremeni grad, u kome se nalaze kako moderne zgrade, tako i zelene površine.

10 fotoS7

Na devet kilometara od grada se nalazi aerodrom, dok su autobuska i željeznička stanica udaljeni 2 kilometra od centra grada.

03 fotoS4

Za turiste, najinteresantniji dio Podgorice jeste Nacionalni park Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu sa velikim brojem rijetkih vrsta ptica i biljaka.